hoe het werkt

Het is heel eenvoudig. Ik begeleid een kort onderdeel van uw programma. Op een enthousiaste manier nodig ik de deelnemers uit om samen stil te zijn. Dit kan helemaal aan het begin van de bijeenkomst zijn; het kan voor of na een pauze. Of zelfs helemaal aan het einde.
En helemaal bijzonder wordt het, als we meerdere momenten hier plaats voor maken.

Inleiding

Afhankelijk van het publiek, leid ik het moment van stilte in. Dit kan op een luchtige manier. Het is goed om er even op te wijzen dat stilte nog meer kan zijn dan alleen niet bewegen en niet praten – bijvoorbeeld de trein van gedachten even laten stoppen. En als niet alle deelnemers gemotiveerd zijn, is het goed om ze te vragen uit respect voor de anderen, toch even stil te zijn.

Vorm

Na de inleiding wordt met een teken aangegeven dat de stilte begint – bijvoorbeeld een belletje. Aan het einde van de stilte periode klinkt opnieuw het teken.
Daarna kan het met enkele woorden worden afgerond. Bijvoorbeeld ‘bedankt voor de aandacht’, of – iets intenser – ‘kijk uw buurvrouw of -man even aan en bedank hen voor de aandacht’.

De periode van stilte hoeft niet heel lang te zijn, om betekenisvol te worden. 7 minuten is een mooie tijd om mee te beginnen. Samen met een inleiding en een afronding kan dit in een kwartier.

Waarde?

En daar zou u dan geld voor betalen? Iemand inhuren, om te komen vertellen dat we nu even niets gaan doen? Is dat het waard?
Dat zijn goede vragen. Ik ben ervan overtuigd dat het heel veel waard is.

contact